Falabella's zijn voor paarden uiterst klein; de stokmaat van de Falabella is vanaf 70 cm. tot maximaal 106 cm. Een belangrijk fokdoel is om onder de 87 cm. te blijven. Het paardje lijkt wat betreft zijn proporties en zijn overige lichaamsbouw veel meer op een paard dan op een pony.

 

Het bijzondere en unieke mysterie is dat elke generatie een kleiner perfect geproportioneerd miniatuur paard produceert. Als een falabella hengst gekruist wordt met een merrie van een groter ras is het nageslacht een kleinere versie van de merrie. De Falabella bezit een dominant gen dat alle paarden verkleint waar het mee gekruist wordt.

 

De Falabella behoort al sinds de oudheid tot de mythische dieren, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Eenhoorn een werkelijk bestaand dier. In de oude Azteekse vertellingen wordt het dier al sporadisch benoemd. 

 

Een mini-pony of paard mag niet zomaar falabella worden genoemd. De falabella is een ras op zich, met bloedlijnen die terug te voeren zijn tot 1530. Doordat het ras al jaren gefokt wordt, is de stokmaat van de nakomelingen heel stabiel. De falabella is geproportioneerd als miniatuurpaardje, met een fijn beendergestel en kleine voeten. 

 

De naam falabella is al heel oud en gerespecteerd. Deze naam is gegeven aan de kleine paardjes die al 150 jaar worden gefokt in Argentinië. Het falabella minipaardje stamt af van de criollo, de Engels volbloed en de shetlander. In 1536 bracht Pedro de Mendoza andalusiërs naar Argentinië. In 1541 werd de stad aangevallen door indianen. De stad moest opnieuw opgebouwd worden. Alle andalusiërs zijn toen losgelaten. Op deze manier konden ze zich in het wild voortplanten. Deze wilde paarden, waren de eersten van het criollo ras. De paarden die in het wild waren vrijgelaten ondergingen veranderingen, doordat ze zich aan het wilde landschap van de Pampa's moesten aanpassen. Na verloop van enkele generaties ontstonden er genetisch andere paarden. Dit waren kleine paardjes die de Mapuche Indianen uit Zuid-Buenos Aires in hun kudde hadden. Het verhaal gaat dat Patrick Newtall, stichter van de falabella’s, deze kleine paardjes van de Mapuche Indianen had gekocht. Na jaren van kruisen en selecteren, ontstonden falabella’s die de juiste verhoudingen hadden en onder de 70 cm waren. Er werd gekruist met kleine Engelse volbloeden, Welsh-pony’s en shetlanders om het ras te verbeteren. De nakomelingen van deze kruisingen waren duidelijk verfijnder dan de voorouders. De hoogte was verkleind tot 60 cm. Rond 1940 begon de schoonzoon van Newtall, Julio C. Falabella welke van hem de falabella paardjes geschonken had gekregen, een registratie van geboortes en genealogische details van zijn paarden. Doordat hij beschikte over oudere data, was het mogelijk om de genealogische gegevens te vinden van 20 jaar oud. In 1980 heeft de Establecimientos Falabella de registratie aangepast, zodat alle paarden een stamboeknummer kregen. De paarden welke geboren waren voor 1980 kregen een A in het nummer. Tegenwoordig worden alle falabella’s in Europa geregistreerd bij het FSE.

 

Het Falabella ras is dus echt het enige miniatuurpaardenras van de wereld. Dit paardje is uniek. Ter beeldvorming: in Europa zijn er momenteel ongeveer 1300 raszuivere Falabella’s. Als je dat vergelijkt met de 10.000 Shetlanders die alleen al in Nederland rondstruinen, is de Falabella echt nog een zeldzaam ras. Maar Nederland is goed bezig, wij zijn een belangrijk exportland voor Falabella’s. 

 

Het Falabella Stamboek is het enige stamboek van Europa, die uitsluitend raszuivere Falabella's toe laat. In 1995 is het stamboek opgericht en direct als eis begonnen bij de inschrijvingen van dit bijzondere paardje, een DNA onderzoek, zowel het ouderschap, en het opslaan van unieke gegevens van dit ras. In 1997 heeft Van Haeringen Laboratorium in Wageningen, in opdracht van het stamboek, wetenschappelijk onderzocht en kunnen vaststellen, dat er genetische verschillen bestaan tussen een Falabella, een Shetlander en een minipaard. Door middel van een uniek Falabella DNA-profieltest kan worden aangetoond of het desbetreffende Falabella-paardje dezelfde unieke "blauwdruk" heeft als z'n voorouders in Argentinie en raszuiver is. Want uit het onderzoek blijkt dat de Falabella unieke "merkers" heeft, die een Shetlander en het minipaard niet bezitten. En het is het enige ras geweest, waarbij men zo'n test heeft kunnen uitvoeren. Inmiddels is het Falabella Stamboek Europa erkend door het ACCF Argentinië. 

 

De Falabella wordt het meest gehouden als gezelschapsdier en getoond in paardenshows, waar het met zijn miniatuurafmetingen een blikvanger is. Het paardje kan zich uitzonderlijk goed bewegen en ook springen over lage hindernissen doet het met veel plezier. Dit gebeurt meestal terwijl het paardje aan de hand geleid wordt. Liberty training is ook zeker aan dit intelligente ras besteed. Falabella’s zijn natuurlijk te klein en te tenger om het gewicht van een ruiter te kunnen dragen. Hun skelet wijkt ook af doordat ze 1 rib en een aantal wervels minder hebben dan gewone paarden. Ze kunnen wel worden ingespannen voor een licht karretje met een volwassen persoon of kinderen.

 

Vele kleuren komen voor en zijn toegestaan: de hoofdkleuren bruin, zwart en in mindere mate maar zeer gewild, bontgevlekt, palomino, cremello en appaloosa. Het karakter wordt omschreven als: zachtaardig, eerlijk, zeer intelligent en leergierig, aanhankelijk en oplettend. De gemiddelde levensverwachting van de Falabella bedraagt bij benadering tussen de twintig en dertig  jaar.

 

De Falabella is geen robuuste "pony" die men zonder meer in de zomer en in de winter op de weide kan laten. Het dier is door zijn kleine lichaamsvolume enigszins gevoelig voor kou.

 

De fokdoelstelling bestaat uit een aantal criteria:


Het continueren van 100% raszuivere Falabella’s alsmede de bevordering van het fokken van
het Falabella ras met een gezonde constitutie. Een correct, functioneel en harmonisch
gebouwd paardje, die gezondheid en vitaliteit uitstraalt met lief karakter.

Ras eigenschappen:

De Falabella is van oorsprong een klein, teder paardje met een bijzonder fijn karakter en
heeft een gezond en sterk gestel.


Bouw:

Harmonieus, evenwichtig en wel geproportioneerd. Fijne botstructuur en slanke buik en
flanken.


Schofhoogte:
De Falabella merrie en hengst van 3 jaar meet een schofthoogte tussen de 0.70- 1.06 cm.

Een belangrijk fokdoel is om onder de 87 cm. te blijven.
Om de kleine maat niet uit het oog te verliezen, zal het stamboek dit als een belangrijk
fokdoel aanmerken. (Gemeten zonder ijzers)


Hoofd:
Het hoofd is fijn, edel gebouwd met een groot en sprekend oog. Een recht voorhoofd of
lichtjes hol onder oogniveau. Een mooie fijne neus.


Oren:
Goed geplaatste kleine oren, attent gedragen met puntjes lichtjes naar elkaar toewijzend.


Kleur van de vacht:
Alle kleuren zijn mogelijk en toegestaan.


Hals:
De hals met nek is lang en slank, goed gedragen, soepel, goed bespierd en niet te diep uit de
borst.


Schouder:
De schouder is lang, schuin, met goed ontwikkelde schoft.


Benen:
Goed vierkant gesteld, goed ontwikkelde gewrichten zonder gebreken, niet te lang gekoot,
met beste voeten.

Rug, lendenen:
Goed gespierd, mooie overgangen, niet te lang, en niet te rond geribd.


Croupe, staart:
Lang, iets hellend met goed aangezette staart in vloeiende lijn met croupe en recht
gedragen.


Beweging:
Correct actief voorbeen vanuit de schouder. Met gebruik van goed onder het lichaam
geplaatst achterbeen met veel kracht en souplesse.

 

Elke Falabella in de populatie heeft een belangrijke fokwaarde voor het Falabella stamboek.

Dit gezien de reden dat dit een zeldzaam en een fokzuiver miniatuurpaarden ras is, vrij van invloeden van buitenaf.

 

Unieke verborgen kenmerken:

  • In tegenstelling tot andere paardenrassen heeft het Falabella paardje zeventien wervels in plaats van achttien, en een paar ribben minder.
  • Het hart van een Falabella is iets groter in verhouding tot zijn lichaam, dit in vergelijking met een standaard formaat paard.

 

De prijs van een Falabella:

Een 100% zuiver Falabella paardje kopen bij de erkende fokker, begint bij enkele duizenden euro’s.

Een klein mini-paardje of mini-pony, is geen Falabella. Een combinatie van pony en Falabella is geen Falabella.

Een 100% zuivere Falabella beschikt over DNA papieren en stamboek papieren die de oorsprong herleidt naar het Argentijnse stamboek en ingeschreven is bij het FSE.

De zeldzaamheid, en de belangstelling vanuit de hele wereld voor dit bijzondere paarden ras maakt het een waardevaste investering.